Készül a mű, az alkotó nem pihen, 31 év magyar hip-hop, néhány percben, sebtiben, szívből. Azt ismered, hogy a "fiatal ellenség" és az "öreg haver" beszélget? Na jó, nem is férne bele 3 percbe, 31 év történet, ez csak részlet...

Y.E. - „Hé, öreg haver igaz, hogy ott hagyott a nőd, az a bitch?"

O.F.: - Igaz.

Y.E.: - És mit mondtál neki búcsúzóul?

O.F.: - Azt mondtam neki, hogy „Mehetsz, ha úgy akarod, mehetsz te ezt nem tudhatod,”

Ugyan hány csecset növesztesz még, 31 év magyar rapből?

Y.E.: - Még, még, ennyi nem elég!

O.F.: - Nem érdekel a forma csak a tartalom: . vagy !  papíron egyre megy, megkérdezhetsz, hogy ez vers vagy slam,vagy rap, nevezd, aminek akarod...Leszar...

Y.E.: - Oké, akkor kortárs költészet?

O.F.: - Közöd? Csak élvezd!

Y.E.: Dachtilus meg ritmi...

O.F.: - Kuss! Csak betűk összeálltak hanyagon szavakká.

Y.E.: - Nagy kár!

O.F.: - Sokáig traktálsz még?

Y.E.: - Á csak, orrvérzésig, hogy meg legyen a leütés, a számod?

O.F.: - Mint mindenkinek páratlan: körzet meg a többi, összesen kilenc számjegy.

Y.E.: - Jegyet vettél?

O.F.: - Tessék? Hülye vagy? Már évek óta a backstagebe szól a médiakarszalag!

Y.E.: - Oldschool?

O.F.: - Ami megmarad örök, győri '90-es körök: S.O.G. még Szása, Sikztah meg DJ M16. Dark Mark is később vált P-Mark-ból, nem volt hiszti, mikor a Chemotoxból kifújt szópermet elérte Pápát, ahol a Young Enemys T-Kyd szájalta el rendszerkritikáját...Lujóval közösen, valahogy így: „1992-t írunk, de sohasem sírunk, harcolunk, amíg bírunk, hidd el ez így van rendben, maradj hát csendben...”

Y.E.: - Oké vettem!

O.F.: - „Helyet a fejedbe!” Figyelj én szóltam, hogy Figyelmeztető Lövéssé érett a 3 lövetű colt– úgy, mint Warnin' Shotz – győri sorozat, ósulis klasszikus.

Y.E.: - New school?

O.F.: - A külföldi megnyúz, shit, hisz diszkóröfögésre...

Y.E.: - Dubstep

O.F.: Trap, trap, csapdába esett a rap. Az az, arra felmondott lírikus bűntettől az elmém síkit.

Y.E.: - A magyar?

O.F.: - Többségében pazar lóra tettek! Idehaza, oda-vissza befutóra: a Firma lett S10, Fixi, meg ki tudja mennyi projektben kifejtett, absztrakt alapokkal bőven felvértezett rímmesterek.

Y.E.: - Egek! Ponza már...

O.F.: - Igen '96-ban a Firmával eltolták, hogy „több száz millió a kár, amit a graffiti festők okoztak”

Y.E.: - Ne már?

O.F: - Kell, hogy még fokozzam? Mary Lou is váltott: Mocskos erkölcstelen gazember ikrából kikelő óriás szógiliszát befaló Busává avanzsált, ki nem fogy a szóból a Pista.

A Gimmeshotos hip-hop aktivistákból, úgy, mint Busa, karibi Kemon, Columbo és Sena, megszületett az ős - Irie Maffia. Mango, Modul, Meduza, mind egy személy dj, producer, mc, nuff respekt ezért neki...

Vágod, hogy nem mindegy, hogy „a csapat jobban szeret téged, mint a rokonok vagy a feleséged” vagy, hogy „a csapos jobban szeret téged, ha eliszod az egész fizetésed”?

T'od 2001 -ben meglátta a világot a Sena LP. Láttam már fejeket hullani a porba, de hol van a freestyleban kifejtett egyetemi professzorral versenyt felvevő, rímrakétát eregető, MC Morzsa? Elkapott gyors-szóval....

Y.E.: - Szóval, hogy állunk?

O.F.: - AKPH Bujapest, Hősök Szeszprém, Punnany Fünfkirchen, mert Pécs az Pécs, ott még a punkokból is jogász - költő lesz.

Y.E.: - Nézd meg a Kövit! Hé haver végeztél?

O.F.: - Faszságot mán mé’ kérdezzél? Vagy te elmennél a nyíregyi gyerekek mellett?

Grandstand Of Devils, egykor Dezi és Boba a zsíros, vagyis a Fett a krómgyerekkel összeállva birodalmi lépegetőkön érkeznek egyenesen Tirpákiából, Starwars hardcore.

„Beállsz, ja vagy már bevagy?” lehetne a hivatalos Wacuum Airs jelmondat...

Y.E.: - „Vágod hogy Wacuum?”

O.F.: - Kihozza 2001-ben Akkezdetet. Már az első lemezen hallható rímparádé szerzett nehéz perceket, jó néhány, fennhordom az orrom stílusú magyar mc-nek.

Y.E.: - Ja hát gondolkodhattak, hogy merre tovább!

O.F.: - Rapsalátát megrágó, majd kiköpő Blooze Broavaz birodalmat rímekből, spanokból felépítő Tibbah a Barbár. Neki rock-pop sláger sem tabu, bizony lehet minta, Fivére Deego vagyis Diggieman raggázgat egyáltalán nem szelíden, szolidan hallgattak róla, hogy a Mennydörgés a megjelenés hetében a Mahasz eladási listáját egy ideig vezeti.

Y.E.: - Nesze neked, baszki, most akkor is összeálltak már nem kettő, hanem három lego....

O.F.: - Legott, azt mondom erre, hogy mainstream és underground közti undor csökken, ahogy haladunk előre percről – percre...Egyébként is spanok már egészen régen....

Meg eleve, ahogy bejött az országba a kultúra első üzenete...

Y.E.: - a break?

O.F.: - 1984. Persze most ne a regényre gondolj, hanem miként lesz a fő rock and roll jampiból

Y.E.: - Fenyő Miki –

O.F.: - az ügyeletes országot megbolondító b-boy lemez kiadója....A rendszerváltás alatt maradt a téma: Első Emelet Dadogós break – Geszti már próbálgatja magát, de a legnagyobb hatást egy ma már szektás bagázshoz tartozó egykori Rákker éri el, nem más, mint a Neurotic énekese, Pajor Tamás!_ „Gyerünk a moziba be, avagy „neked a divat mondja meg, hogy ki vagy!”

Y.E.: - Te most ugye csak szívatsz?

O.F.: - Vagy itt van „Péter Eleméter az éter réme”, ma inkább, egy olyan kereskedelmi tévében zsűrizik, ahol végre sikk lett a kormányt megszólni, ő a magyar szójátékok egyik újkori mentora, és bár pop volt mindig is, viszont vidéken csak a Zúg a Volga előtt láthattunk és hallhattunk egy órás amcsi hip-hop dj szettet...

Y.E.: - Walk this way!

O.F.: - Te mondtad! Haladok ezen az úton, amelyen a józsefvárosi duó elég fontos milestone, 1990, A.C.

Y.E.: - „Hát ti kik vagytok?”

O.F.: - „Az áó, állat kannibálok...

Y.E.: - Kik?

O.F.: - „Az áó állat kannibálok!” vagyis Animal Cannibals, sosem felejtem milyen jót röhögtem, mikor MC Hammer meg a Can’t Touch This helyett „Az add a pízt” refrén felsercegett.

Y.E.: - Mér’ bakeliten megjelent?

O.F.: - Persze, meg majd álmodik a nyomor, csórók voltak még ekkor, én talán Sony Ferro 60-as kazettát nyúzhattam.

Y.E.: - És van tudod ez a magyar játékgengszter rap-háború?

O.F.: - Már rég elgurult az a gyógyszer, ’90-es évek eleje Pécsre vezet a mese Dope-T, Grim Ace, Mammut illetve azóta egyáltallán nem Stikában lemezeket suvickoló DJ Joy valahol a „gengszter-stílus” hazai meghonosítói, tizenéves trágár kamuzás, de a mondanivalót persze országszerte beszopták. A középsulis kóterokban a kazettát elkobzás terhe mellett Internationale, Audioton, Sony magnókon, hifiken és deckeken, sulirádiók portól lepett leharcolt termeiben, high speed technológiával sokszorosították.

Hány ügyeletes tanár gyomra rándult görcsbe, mikor meghallotta, hogy „Kis köcsög, kis köcsög előbb - utóbb szétrúgjuk a pöcsöd!”

Y.E.: - Ezután jött csak Dopeman meg az ex-rocker Kartell?

O.F.: - Ó persze a Zoli. Az ország egyik legismertebb színművészének gettó-imázs-lakó fiacskája, Angyalföldet persze még a Ruthless Ganster is reprezentálta, ahogy a 8-at Dopeman, a romungro, beás, lovári sukár lánykák, a Fatimára, L.L.-re és Beatre ropták.

Y.E.: - A földalatt ezt mind, hogy fogadták?

O.F.: - Anti gengszter rappel, meg hogy a mondanivalók, rímszerkezetek innentől kezdve lesznek szerteágazók. A Fila Rap lekvár a színpadra termelte a rímszerámisz sava-borsát. Vidéken és Pesten. Dabason Tribe egykor Stop In Da Name tag, ma már pedig verses és novelláskötetet Fehér Nyúlként kiadó Tépő Donát.

Y.E.: - Hol van Dabas?

O.F.: - Pest megyében csak úgy, mint Gödöllő. Az NKS lett az Idő egyik fura ura, míg a másik a már említett Firma, ja meg ott volt az Árral Szemben, akikkel a mainstream tracken Azúr a feat., már volt egyszer a refrén:

Y.E.: - „Neked a Divat mondja meg, hogy ki vagy!”

O.F: - Megosztja a közvéleményt, hogy ez a tétel Sub Bass-re is igaz? De ő lett a másik, aki undergroundból feltornázta magát, hetekig játszották a „Nincs nő nincs sírását”.

Y.E.: - Szerinted?

O.F.: - Négy ütem. Ja, egy kis zenetörténeti adalék, hogy Szabi debüt albumán a producer és zenei munkálatokért felelős Deseő Balázs, ma reggae zenekarokban kamatoztatja hangszeres tudását!

Y.E.: - Mi volt a nácik terén? Létezett már a nacionalista hip-hop fenomén?

O.F.: - Az első ilyen forma Fanka deklaráltan antiroma-ntikus erőszakot a hip-hopba hozta, jobbikos agymosás okozta pálfordulása…

Y.E.: - Náci lett!

O.F.: - „Szevasz paraszt te is náci vagy, egyre többen az agy kihagy, jó mi, kemény vagy mi, hú de böszme, hát ez állati, ha látsz egy feketét szétrúgod mi, ez az nagymagyar mutasd meg neki. De miért, á miért csinálod ezt, azt kell tennem, hogy ezt megcseszd”

”Helyet a fejedbe! Fegyvert a kezembe!” Ez volt Győrben a nácivadász induló meg a „Nemcsak a szélsőjobboldalé a világ, az úton még poroszkál néhány vörös hadosztály..."

Y.E.: - Mész ám te a Picsába!

O.F.: -  Hát az már egy másik lírikai sakkjátsz-ma holnap folytatjuk....

Szerző: Sebő aka. regekultúra  2015.01.06. 19:08 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://regekultura.blog.hu/api/trackback/id/tr77047025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása